« terug naar vorige pagina

Urine onderzoek

Voor onderzoek op bacteriën bij verdenking op een blaasontsteking moet u urine opvangen na een periode van drie uur waarin u niet plaste. Belangrijk is dat de urine in een schoon potje wordt opgevangen, direct na het opvangen wordt ingeleverd en op de juiste manier wordt bewaard. zie onderstaand.

Urine onderzoek betaald u van het eigen risico.

Belangrijk is om de ‘vragenlijst urineonderzoek’ in te vullen bij het inleveren van de urine bij het afgeven aan de doktersassistente. Klik op onderstaande link voor de vragenlijst:

Vragenlijst

Hoe moet de urine bewaard worden?

Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden. Dit kan niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur. Daardoor zou een onbetrouwbaar beeld kunnen ontstaan, aangezien deze bacteriën oorspronkelijk niet in die aantallen aanwezig waren.

Hoe doe je dat: urine opvangen?

Een schoon potje voor het opvangen van de urine is te krijgen bij de huisarts of laboratorium. Gebruik geen schoongemaakte potjes waar bijvoorbeeld crème in heeft gezeten. Er blijven altijd restjes achter die onderzoek kunnen verstoren. Vaak gaan dit soort potjes ook lekken, waardoor er opnieuw urine moet worden ingeleverd. Voor een kweek op het laboratorium is tenminste 10 milliliter (ml) urine nodig.

Bij het opvangen van urine gaat u als volgt te werk:

  • Maak de geslachtsdelen schoon, gebruik hiervoor alleen water. Vrouwen: maak de schaamlippen schoon van buiten naar binnen, van voor naar achter.  Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen
  • Plas een beetje urine in het toilet
  • Plas hierna een deel in het potje
  • Plas het laatste deel weer uit in het toilet
  • Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket