Bel ons
Menu Sluit

Astma en COPD

Astma en COPD zijn beide luchtwegaandoeningen, en toch zijn het twee hele verschillende ziektes. Astma is een blijvende ontsteking van de luchtwegen. Bij COPD zijn de luchtwegen beschadigd door bijvoorbeeld roken of doordat u voor een langere tijd in aanraking bent geweest met irriterende stoffen.

Astma

Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid. Vaak gaat astma samen met allergie. Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder meer huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels en stuifmeel. Daarnaast kunnen de luchtwegen reageren op rook, chloorlucht, baklucht, temperatuurswisseling, stoom en mist, maar ook op lichamelijke inspanning en verkoudheid of griep. Meestal krijgt u direct klachten, soms pas na uren. In één familie zijn er vaak meerdere mensen met astma.

COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd, waardoor de patiënt last heeft van benauwdheid. De belangrijkste oorzaak is roken, al kan COPD ook veroorzaakt worden door langdurig werken in een omgeving met veel kleine stofdeeltjes die de longen prikkelen. De longslijmvliezen raken permanent ontstoken, waardoor met name de kleine vertakkingen in de longen onherstelbaar beschadigen.

De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van een piepende ademhaling, u gaat hoesten en slijm opgeven. U wordt sneller moe of kortademig van lichte inspanningen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra klachten. Uw huisarts kan met een blaastest, spirometrie genaamd, vaststellen of u COPD hebt.

Spreekuur astma en COPD

In de praktijk is een speciaal spreekuur voor patiënten met astma en COPD. Dit spreekuur wordt uitgevoerd door een praktijkondersteuner somatiek, in nauwe samenwerking met de huisarts. Tijdens dit spreekuur komen de volgende onderwerpen aanbod:

  • Longfunctieonderzoek
  • Leefstijladvies
  • Verwijzing naar andere zorgverleners
  • Advies over medicatie

De controle vindt 1 tot 2 keer per jaar plaats. Op deze manier helpt de praktijkondersteuner bij het verminderen van klachten en het vertragen van het ziekteverloop.


Contact
Inloggen patiëntenomgeving