Bel ons
Menu Sluit

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het hart of aan de bloedvaten. Hart- en vaatziekten komen veel voor in Nederland. Op deze pagina leest u meer informatie over de symptomen, de mogelijke oorzaken en de behandeling van hart- en vaatziekten.

Meer informatie over hart- en vaatziekten

Symptomen hart- en vaatziekten

Er zijn een aantal algemene signalen waar u op kunt letten:

  • Een blijvende pijn op uw borst (hartinfarct),
  • Uw hart slaat te snel, te langzaam of onregelmatig (hartritmestoornis),
  • U bent sneller moe, benauwd en buiten adem ook wanneer u zich niet inspant (hartfalen),
  • U heeft last van verwarde spraak, een scheve mond en een lamme arm (beroerte).

Heeft u last van deze signalen? Neem dan contact op met uw arts. Denkt u een beroerte of een hartaanval te hebben? Bel dan meteen 112.

De oorzaken van hart- en vaatziekten

Wat hart- en vaatziekten veroorzaakt verschilt per ziekte. Wel zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat u meer kans heeft om last te krijgen van hart- en vaatziekten, namelijk: ongezonde voeding, roken, overmatig alcoholgebruik, overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, te weinig lichaamsbeweging en een te hoog cholesterolgehalte.

De ziektes kunnen ook erfelijk zijn. Ook heeft u een hogere kans op hart- en vaatziekten als u ouder bent dan 40 (mannen) of na de menopauze (vrouwen).

Spreekuur preventie hart- en vaatziekten (CVRM)

Helaas hebben wij even geen verpleegkundige voor de CVRM-controle. Heeft u een afspraak gepland staan? De assistente zal contact met u opnemen. 

In de praktijk is een spreekuur ingericht om de risicofactoren voor hart- en vaatziekten op te sporen en zo nodig te behandelen. Dit wordt tevens aangeduid met cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Daarnaast worden in het spreekuur mensen die al een hart- of vaatziekte hebben, gecontroleerd en zo nodig zal de behandeling bijgesteld worden om het risico op een nieuwe gebeurtenis te verlagen.

Tijdens het spreekuur wordt een overzicht gemaakt van uw risicofactoren. Dit overzicht wordt een risicoprofiel genoemd. Met dit risicoprofiel is het mogelijk om een inschatting te maken van uw risico op hart- en vaatziekten – dit is geen zekerheid. Daarnaast wordt zichtbaar welke maatregelingen u het beste kunt nemen en is het mogelijk om in te schatten of het zinvol is om medicijnen te gebruiken.

Het treffen van maatregelingen vermindert uw risico op hart- en vaatziekten en de kans om hieraan te overlijden. Het neemt het risico niet weg. Dit zou kunnen betekenen dat u uw leefstijl moet aanpassen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Echter kan dit tot gevolg brengen dat u geen medicijnen meer nodig heeft voor het verlagen van uw bloeddruk of cholesterol.

Bekijk voor meer informatie Thuisarts.nl.


Contact
Inloggen patiëntenomgeving