PL
Zadzwoń do nas
Menu Zamknij

Oświadczenie o ochronie prywatności

Ogólne

AVG to nowe prawo chroniące prywatność i dane osobowe. Zgodnie z tym prawem organizacja, taka jak praktyka lekarza rodzinnego Westeinder, pracująca z danymi osobowymi ma określone obowiązki, a osoba, której dane należą do niej, ma określone prawa. Oprócz tego ogólnego prawa, szczególne zasady mają zastosowanie do prywatności w opiece zdrowotnej. Zasady te są określone między innymi w ustawie o umowie o leczeniu (WGBO). Niniejsze rozporządzenie o ochronie prywatności ma na celu poinformowanie użytkownika o jego prawach i naszych obowiązkach wynikających z AVG i WGBO.

Przepisy dotyczące prywatności w naszej praktyce

W naszym gabinecie ogólnym przetwarzane są Twoje dane. Jest to niezbędne do prawidłowego leczenia i konieczne do rozliczenia finansowego leczenia. Ponadto praca z danymi może być konieczna, na przykład w celu zwalczania poważnego zagrożenia dla zdrowia lub wypełnienia obowiązku prawnego (np. obowiązkowego zgłoszenia choroby zakaźnej zgodnie z ustawą o zdrowiu publicznym).

Aby monitorować i poprawiać jakość naszych usług, nagrywamy rozmowy telefoniczne.

Podczas konsultacji ze szkolącym się lekarzem rodzinnym może zostać nagrany materiał wideo. Służy to celom badawczym i zawsze odbywa się po konsultacji i za zgodą użytkownika.

Aby zadzwonić do użytkownika w celu umówienia spotkania, korzystamy z usługi wiadomości tekstowych. Są to wiadomości serwisowe, w których nie są rozpowszechniane żadne informacje o treści, a usługa ta może zostać zatrzymana w dowolnym momencie na żądanie użytkownika.

Obowiązki praktyki ogólnej

Huisartsenpraktijk Westeinder jest odpowiedzialny na mocy ustawy o AVG za przetwarzanie danych osobowych w gabinecie. Praktyka spełnia wynikające z tego obowiązki w następujący sposób:

  • Dane użytkownika są gromadzone wyłącznie w określonych celach, a mianowicie w celu świadczenia opieki zdrowotnej, skutecznego zarządzania i polityki oraz wspierania badań naukowych, edukacji i informacji.
  • Żadne przetwarzanie nie odbywa się w innych celach.
  • Użytkownik zostanie poinformowany o tym, że jego dane osobowe będą przetwarzane za pośrednictwem świadczeniodawcy opieki zdrowotnej, za pośrednictwem ulotki lub naszej strony internetowej.
  • Wszyscy pracownicy Huisartsenpraktijk Westeinder zobowiązali się do poufnego traktowania danych osobowych użytkowników.
  • Dane osobowe użytkownika są odpowiednio zabezpieczone przed nieuprawnionym dostępem.
  • Dane osobowe nie będą przechowywane dłużej niż jest to konieczne do zapewnienia właściwej opieki.

W przypadku danych medycznych okres przechowywania wynosi zasadniczo 15 lat (od ostatniego leczenia), chyba że konieczne jest dłuższe przechowywanie, na przykład dla zdrowia użytkownika lub jego dzieci. Pozostaje to w gestii lekarza prowadzącego.

Prawa użytkownika jako osoby, której dane dotyczą

Użytkownik ma następujące prawa:

  • Prawo do informacji, czy, a jeśli tak, to jakie dane osobowe użytkownika są przetwarzane.
  • Prawo do wglądu i kopiowania tych danych (o ile nie narusza to prywatności innej osoby).
  • Prawo do poprawiania, uzupełniania lub usuwania danych w razie potrzeby.
  • Prawo do (częściowego) zniszczenia danych medycznych. Może być ono spełnione tylko wtedy, gdy przechowywanie danych nie ma istotnego znaczenia dla innej osoby, a dane nie muszą być przechowywane zgodnie z przepisami prawa.
  • Prawo do dodania do akt własnej deklaracji (o charakterze medycznym).
  • Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych w określonych przypadkach.

Jeśli użytkownik chce skorzystać ze swoich praw, może poinformować o tym Huisartsenpraktijk Westeinder ustnie lub za pomocą formularza zgłoszeniowego. Interesy użytkownika mogą być również reprezentowane przez przedstawiciela (np. przedstawiciela pisemnego, kuratora lub opiekuna).

Uwagi do formularza zgłoszeniowego

Należy pamiętać, że zgodnie z prawem dokumentacja medyczna jest zasadniczo przechowywana przez maksymalnie 15 lat. Wypełnienie formularza w możliwie najpełniejszy sposób ułatwi nam wyszukanie dokumentacji i ochronę prywatności. Będziemy traktować wprowadzone dane jako ściśle poufne. Huisartsenpraktijk Westeinder nie ponosi odpowiedzialności za błędy w dostarczaniu poczty. Jeśli wolisz odebrać plik osobiście lub przez upoważnionego przedstawiciela, prosimy o zaznaczenie tego w formularzu.

  • Dane pacjenta: W tym miejscu podaje się dane osoby, której dotyczy dokumentacja medyczna. Ustawa o umowach medycznych (WBGO) uznaje, że pacjent jest pełnoletni od 16 roku życia. Jeśli pacjent już nie żyje, udostępnienie danych medycznych jest dozwolone, jeśli można założyć, że zmarły nie miałby nic przeciwko temu lub istnieją ważne powody, aby złamać obowiązek milczenia świadczeniodawcy. Decyzja ta należy do świadczeniodawcy.

Ujawnianie danych osobowych stronom trzecim

Pracownicy Huisartsenpraktijk Westeinder mają obowiązek traktować dane osobowe użytkownika w sposób poufny. Oznacza to między innymi, że podmiot świadczący opiekę zdrowotną wymaga wyraźnej zgody użytkownika przed przekazaniem jego danych osobowych. Istnieją jednak pewne wyjątki od tej zasady. Na podstawie wymogu prawnego obowiązek zachowania poufności przez świadczeniodawcę opieki zdrowotnej może zostać naruszony, ale także wtedy, gdy istnieją powody, aby obawiać się poważnego zagrożenia dla zdrowia użytkownika lub osoby trzeciej. Ponadto, w razie potrzeby, zarejestrowane dane mogą być wymieniane ustnie, pisemnie lub cyfrowo z innymi podmiotami świadczącymi opiekę zdrowotną (np. farmaceutą, który realizuje receptę, a tym samym otrzymuje dane od lekarza rodzinnego).

Google Analytics, Piwik Web Analytics i pliki cookie

Gromadzimy dane do celów badawczych, aby śledzić, w jaki sposób odwiedzający korzystają z naszej witryny i lepiej zrozumieć naszych klientów. Pozwala nam to odpowiednio dostosować nasze usługi i tworzyć raporty dotyczące aktywności na stronie internetowej. Do gromadzenia tych danych używamy Google Analytics. Korzystamy również z Piwik Web Analytics, systemu, który koncentruje się na zapewnieniu prywatności użytkownika podczas gromadzenia danych.

Pliki cookie są wykorzystywane do celów badawczych. Plik cookie to mały plik tekstowy przechowywany przez przeglądarkę na dysku twardym komputera, tabletu i/lub telefonu komórkowego. Informacje generowane przez pliki cookie na temat korzystania z witryny przez użytkownika są przesyłane na nasze bezpieczne serwery. Zapisane w nich informacje mogą zostać przesłane z powrotem na nasze serwery podczas kolejnej wizyty.

Zawarliśmy z firmą Piwik umowę dotyczącą przetwarzania danych, aby uzgodnić sposób postępowania z naszymi danymi. Ponadto nie zezwoliliśmy Piwik na wykorzystywanie uzyskanych informacji Analytics do innych usług. Adresy IP zostały zanonimizowane.

Wymiana danych

Po wyrażeniu przez Ciebie konkretnej zgody przychodnia Westeinder GP wymienia odpowiednie dane medyczne z usługą lekarza rodzinnego poza godzinami pracy (HAP) za pośrednictwem "Het Landelijk Schakelpunt". Czy odwiedziłeś HAP wieczorem lub w weekend? HAP wyśle wiadomość obserwacyjną z numerem Westeinder przychodni GP. W ten sposób lekarz rodzinny będzie wiedział, z jakimi skargami zgłosiłeś się do HAP i jakie działania zostały w rezultacie podjęte.

Dane dotyczące leków mogą być również udostępniane aptece i lekarzom specjalistom. Obejmuje to leki przepisane przez lekarza rodzinnego, a także wszelkie nietolerancje, przeciwwskazania i alergie (dane ICA). Mogą one być brane pod uwagę przez innych lekarzy przepisujących i wydających leki. W ten sposób my, jako praktyka lekarza rodzinnego, przyczyniamy się do bezpieczeństwa leków.

Przesyłanie pliku

Jeśli wybierzesz nowego lekarza pierwszego kontaktu, ważne jest, aby był on świadomy Twojej historii medycznej. Historia medyczna znajduje się w kartotece pacjenta. Zwyczajowo stary lekarz pierwszego kontaktu przekazuje dokumentację nowemu lekarzowi pierwszego kontaktu. Stary lekarz rodzinny robi to tak szybko, jak to możliwe, w każdym razie w ciągu miesiąca, po tym, jak poprosiłeś swojego starego lekarza rodzinnego o przeniesienie dokumentacji do nowego lekarza rodzinnego.

Dokumentacja medyczna zostanie przekazana przez lekarza rodzinnego osobiście, listem poleconym lub pocztą. Nie można zabrać ze sobą oryginalnej dokumentacji. Zawsze masz jednak prawo do wglądu do swojej dokumentacji i otrzymania jej kopii. Obaj lekarze pierwszego kontaktu muszą upewnić się, że ich komputery i połączenia internetowe są wystarczająco bezpieczne.

Pytanie lub skarga

Masz pytanie lub skargę? Na przykład na temat tego, komu udostępniamy dane lub jak postępujemy z danymi medycznymi? Jeśli tak, Twój lekarz rodzinny chętnie z Tobą o tym porozmawia.


Kontakt
Logowanie do środowiska pacjenta
Choose language
Dutch Dutch
English English
Polish Polish
Nowy system telefoniczny

Od 20 czerwca korzystamy z nowego systemu telefonicznego. Dzięki temu systemowi można wybrać, aby nie czekać na rozmowę z asystentem, ale aby asystent oddzwonił w późniejszym terminie. Oczywiście zawsze możesz pozostać w kolejce.

Dzięki temu mamy nadzieję zwiększyć dostępność praktyki i lepiej zarządzać czasem oczekiwania. Wszyscy będą musieli się do tego przyzwyczaić. Dla Ciebie, ponieważ nagle będziesz mieć kontakt z praktyką w inny sposób, a także dla asystentów, którzy będą musieli zapoznać się z tym sposobem pracy. Liczymy na Państwa cierpliwość, a przede wszystkim na poprawę dostępności opieki lekarza rodzinnego.

Zamknij